Revolusi
Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden.
‘Relating the story of this place is . . . a mammoth task, requiring a monumental research effort. This is what the Belgian historian David Van Reybrouck has achieved in his superb history, Revolusi'
Guardian
'Monumentaal werk over de geboorte van de dekolonisatie'
Die Zeit
In Revolusi, the author is a historian who gets his boots dirty. From remote Asian islands to Dutch nursing homes, David Van Reybrouck has tracked down eyewitnesses to Indonesia’s colonial period, producing the definitive account of a neglected epoch.'
The Economist
'Een adembenemend fresco gewijd aan Indonesië. Een meesterlijk werk dat leest als een thriller’
Le Soir
'An astounding feat of both research and storytelling. History at its best'
Yuval Harari
'Een magistraal relaas'
Trouw
De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren veertig van de vorige eeuw, is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. David Van Reybroucks Revolusi is het eerste boek dat de strijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis.
Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. Na de Japanse bezetting verzetten jonge rebellen zich gewapenderhand tegen elke nieuwe vorm van overheersing. Britse, Australische en vooral Nederlandse troepen moesten rust en orde brengen, maar hun aanwezigheid leidde juist tot het ontvlammen van de eerste moderne dekolonisatieoorlog. Die strijd inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld, zeker toen het vrije Indonesië in 1955 de legendarische Bandung-conferentie organiseerde, het eerste wereldcongres zonder het Westen. De wereld had zich met de Revolusi bemoeid en de wereld was erdoor veranderd.
Vertalingen:
Bodley Head (Engeland)
Norton (USA)
Suhrkamp (Duitsland)
Actes Sud (Frankrijk)
Taurus (Spanje)
Feltrinelli (Italië)
Siltala (Finland)
Natur och Kultur (Sweden)
Gramedia (Indonesië)
Foksal (Polen)
Revolusi. De podcast
In deze vijfdelige podcastserie neemt David Van Reybrouck je mee terug in de tijd, en vertelt hij de geschiedenis van Indonesië vanuit het perspectief van de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd. Revolusi is een productie van de Vlaamse radiozender Klara, in samenwerking met De Correspondent.
Revolusi. De documentaireserie
David Van Reybrouck reist door grote delen van Azië, hij bezoekt de meest onherbergzame plekken en voert buitengewone gesprekken met de laatste nog levende getuigen van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.
Regisseurs: Djoeke Veeninga, Marlou van den Berge
Bekijk alle afleveringen op NPO Start
Revolusi. De website
Ontdek tientallen nieuwe getuigenissen op Revolusi.nl , de website die getuigen en nabestaanden aan het woord laat.
Voor Revolusi interviewde David Van Reybrouck bijna tweehonderd getuigen van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Maar nog veel verhalen zijn onbekend en niet gehoord.
Daarom lanceerde uitgeverij De Bezige Bij de website Revolusi.nl, een onafhankelijk platform van en voor iedereen. Dit platform biedt de kans om verhalen over Indonesië te delen. Elk verhaal – van ooggetuigen, nabestaanden, familieleden, vrienden of bekenden – over de koloniale tijd, de Japanse bezetting of de onafhankelijkheidsstrijd is de moeite waard.
Aangrijpende getuigenissen, taboes in de familie, ongeopende kisten met correspondentie en foto’s op zolder, maar ook vragen over de kolonisatie van Indonesië vinden een plek op Revolusi.nl. Inzendingen kunnen desgewenst anoniem worden opgenomen.