De Plaag

Het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika 

Het begon met een klein beetje onrecht, driekwart eeuw geleden: Belgiës enige Nobelprijswinnaar voor literatuur, Maurice Maeterlinck, zou zich hebben schuldig gemaakt aan plagiaat van de Zuid-Afrikaanse schrijver Eugene Marais, dichter, morfineverslaafde en termietenkenner.

Op zijn zoektocht in Zuid-Afrika naar de achtergrond van dat plagiaat raakt Van Reybrouck allengs gefascineerd door Marais' complexe persoonlijkheid - en of hij wil of niet, hij raakt steeds meer verwikkeld in de nog veel complexere Zuid-Afrikaanse werkelijkheid anno nu. In het post-apartheidstijdperk leven nog vele oude vijandigheden en stapelen nieuwe zich op - de wroke van blanke gemeenschap, de verspreiding in aids, de alomtegenwoordige criminaliteit. Terwijl Van Reybrouck zich wil bezighouden met plagiaat, een bizarre biografie en termieten, wordt hij onder vuur genomen door het geweld van tegenwoordig.

 

"In zijn zinderende debuut bewijst David van Reybrouck dat non-fictie de kracht kan hebben van een thriller, en de diepgang van een roman."
 - Tom Lanoye

"Le Fléau est un premier livre inclassable qui force l'admiration. Bref, une découverte... Ce David Van Reybrouck est à l'image de son livre. Un écrivain talentueux, original et drôle, qu'il faut décidément avoir à l'œil."
 - Florence Noiville, Le Monde

"An exceptionally enthralling story."
 - Dutch Crossings

"Een vernuftig boek. Hoe David Van Reybrouck die verschillende thema's - Zuid-Afrika, de entomologie en Maeterlinck - verweven heeft, is enorm knap."
 - Erwin Mortier

 

Info
Literaire non-fictie, Meulenhoff, 2001
 
Vertalingen
Afrikaans (2003)
 
Prijzen
Debuutprijs 2002
Genomineerd Shortlist Gouden Uil 2002
Genomineerd Debutantenprijs Stad Dordrecht 2002
Literatuurprijs Essay Provincie Vlaams-Brabant en Vlaamse Gemeenschapscommissie 2002
Literatuurprijs Roman Provincie West-Vlaanderen 2004
Genomineerd KANTL-prijs 2006